Om Oss

Jag som står bakom stamnamnet RetroCat heter Karolina Eliasson och jag bor tillsammans med min sambo Daniel och våra katter bengalen Livia samt maine coon-kastraten Nero i Linköping. Jag arbetar som doktorand i artificiell intelligens på Linköpings Tekniska Högskola och hoppas att vara färdig doktor relativt snart. Uppfödningen och avelsarbetet är min mycket givande och roliga hobby som jag tar lika seriöst som mitt forskningsarbete.

Bild 1: Illustration av avelsmål

RetroCat är ett TICA-registrerat katteri och namnet syftar på att vi strävar efter ett ursprungligt utseende på bengalen med typen i fokus. Vi bedriver en liten uppfödning där våra katter i första hand är våra underbara vänner och familjemedlemmar och i andra hand fungerar även Livia som vår enda avelshona. Vi har inga planer på att bli stora på något vis utan tanken är att ta ungefär en kull om året. På så vis känner vi att vi har tid att förbereda ordentligt för varje kull och att ge varje katt i vårt hem, vuxen som unge, den tid och uppmärksamhet den behöver och förtjänar.

Trots att målsättningen kvantitativt är liten är våra ambitioner med de katter vi föder upp höga och avelsmålen väldefinierade.

Målet med uppfödningen är att ta fram trevliga och sunda katter med ett spektakulärt utseende och som fungerar utmärkt som älskade sällskapskatter med allt vad det innebär. Vi lägger ner mycket möda på hälsoaspekten och tänker långsiktigt då vi planerar vårt avelsarbete. Även om bengalen är en frisk ras är det viktigt att arbeta förebyggande så att den kan fortsätta att vara det även i framtiden.

Bild 2: Tecknad profilbild

Utseendemässigt strävar vi efter katter med bra typ. Idealet är en katt med små runda öron som sitter relativt brett isär, stora uttrycksfulla ögon som även de ska sitta relativt brett, ett kraftigt nosparti med högt, brett och puffigt nosläder samt i profil en bra huvudform utan skarpa kanter. Ett bra bakhuvud ligger oss också varmt om hjärtat. Bild 1 illustrerar hur vi på RetroCat tänker oss att huvudet på den perfekta bengalen kan se ut framifrån och bild 2 visar en profilbild (tyvärr är vi inga tecknare men förhoppningsvis går intentionen fram!). Kroppen ska vara lång, muskulös och kraftfull utan att förlora i smidighet. Svansen ska vara relativt kort och tjock. Pälsen ska vara kort och silkeslen och ligga tätt intill kroppen. Mönstret ska ha goda kontraster och en horisontell riktning.

Detta är dock snarare en beskrivning av den perfekta bengalen och inget som är gjort över en natt, utan det kräver noggrannt avelsarbete i många år för att uppnå. Trots att utseendet är viktigt för rasen låter vi aldrig sådana mål gå före hälsan eller temperamentet.

Om Ni är intresserade av en liten bengalkattunge eller undrar över något annat, tveka inte att höra av Er till Karolina på e-mail: karolina@retrocat.se.